UTICAJ HRANE
u
stvaranju kiselosti ili baznosti organizma
Da bi se moglo voditi
računa o baznosti svog organizma, naophodno je znati učinak hrane u stvaranju
kiselosti ili baznosti organizma.
Povrće
|
učinak na organizam
|
Lubenica, alge, peršun
|
stvara jaku baznost
|
Šparoge, blitva, keleraba, mrkva, špinat, celer, zelena salata,
|
stvara umjerenu baznost
|
Kupus, brokoli, tikvece, krompir, kelj, paprika, rotkva, grah,
paradajz, luk, ukiseljeno povrće,
|
stvara blagu baznost
|
soja
|
neutralno
|
Voće
|
|
Dinja, papaja, limun, smokva, kivi, ananas
|
stvara jaku baznost
|
Banana, avokado, grožđe, dunja, mandarine,
|
stvara umjerenu baznost
|
Narandže, maline, jagode, trešnje,
|
stvara blagu baznost
|
Brusnice, borovnice,
|
neutralno
|
Začini
|
|
So antioksidansna,
|
stvara jaku baznost
|
Bjeli luk, vlasac, majoran, lovorov list,
|
stvara umjerenu baznost
|
Kim, đumbir, bosiljak, ruzmarin, celer, jabukovo sirće, morska
so, curi, mljevena paprika,
|
stvara blagu baznost
|
cimet
|
neutralno
|
Muškatni oraščić,
|
stvara blagu kiselost
|
Majoneza, kečap,
|
stvara umjerenu kiselost
|
So prerađena,
|
stvara jaku kiselost
|
Orašasti
plodovi
|
|
Badem, kokos sviježi,
|
stvara blagu baznost
|
Kesten pečeni,
|
neutralno
|
Kokos sušeni, lješnici, postacije, orasi,
|
stvara blagu kiselost
|
Žitarice
|
|
Proso,
|
neutralno
|
Kukuruz, ječam, raž,
|
stvara blagu kiselost
|
Heljda, riža integralna,
|
stvara umjerenu kiselost
|
Riža bijela, pšenica,
|
stvara jaku kiselost
|
Šećer
|
|
Med, sirup od smeđe riže,
|
stvara blagu baznost
|
neutralno
|
|
Fruktoza,
|
stvara blagu kiselost
|
stvara umjerenu kiselost
|
|
Šećer od šećerne repe, šećerne trske, vještački
zaslađivači
|
stvara jaku kiselost
|
Proizvodi
životinjskog porijekla
|
|
Jaja (žumance), kozje mlijeko sirovo, surutka, jogurt, kiselo
mlijeko sviježe,
|
neutralno
|
Kravlje mlijeko ( sirovo ili prerađeno), jaja(bjelance), meki
sirevi
|
stvara blagu kiselost
|
Tvrdi sirevi, cijela jaja,
|
stvara umjerenu kiselost
|
Meso
|
|
Rakovi, riba, školjke,
|
stvara umjerenu kiselost
|
Piletina, ćuretina, svinjetina, govedina, jagnjetina,
|
stvara jaku kiselost
|
Napici
|
|
Sviježe cijeđeni voćni sokovi
|
stvara jaku baznost
|
Sviježi sok od mrkve, biljni čajevi,
|
stvara umjerenu baznost
|
Voda
|
stvara blagu baznost
|
neutralno
|
|
Napitak od cikorije
|
stvara blagu kiselost
|
Vino, gazirana pića, pivo,
|
stvara umjerenu kiselost
|
Kafa, žestoka pića,
|
stvara jaku kiselost
|
Nema komentara:
Objavi komentar