nedjelja, 13. listopada 2013.

UTICAJ  HRANE
                                      u stvaranju kiselosti ili baznosti organizma


Da bi se moglo voditi računa o baznosti svog organizma, naophodno je znati učinak hrane u stvaranju kiselosti ili baznosti organizma.

                                                 Povrće
 učinak na organizam
Lubenica, alge, peršun
stvara jaku baznost
Šparoge, blitva, keleraba, mrkva, špinat, celer, zelena salata,
stvara umjerenu baznost
Kupus, brokoli, tikvece, krompir, kelj, paprika, rotkva, grah, paradajz, luk, ukiseljeno povrće,
stvara blagu baznost
soja
neutralno
                                                Voće
Dinja, papaja, limun, smokva, kivi, ananas
stvara jaku baznost
Banana, avokado, grožđe, dunja, mandarine,
stvara umjerenu baznost
Narandže, maline, jagode, trešnje,
stvara blagu baznost
Brusnice, borovnice,
neutralno
                                                Začini
So antioksidansna,
stvara jaku baznost
Bjeli luk, vlasac, majoran, lovorov list,
stvara umjerenu baznost
Kim, đumbir, bosiljak, ruzmarin, celer, jabukovo sirće, morska so, curi, mljevena paprika,
stvara blagu baznost
cimet
neutralno
Muškatni oraščić,
stvara blagu kiselost
Majoneza, kečap,
stvara umjerenu kiselost
So prerađena,
stvara jaku kiselost
                                        Orašasti plodovi
Badem, kokos sviježi,
stvara blagu baznost
Kesten pečeni,
neutralno
Kokos sušeni,  lješnici, postacije, orasi,
stvara blagu kiselost
                                              Žitarice
Proso,
neutralno
Kukuruz, ječam, raž,
stvara blagu kiselost
Heljda, riža integralna,
stvara umjerenu kiselost
Riža bijela, pšenica,
stvara jaku kiselost
                                                

                                             Šećer
Med, sirup od smeđe riže,
stvara blagu baznost
neutralno
Fruktoza,
stvara blagu kiselost
stvara umjerenu kiselost
Šećer od šećerne repe,  šećerne trske, vještački zaslađivači
stvara jaku kiselost
                           Proizvodi životinjskog porijekla
Jaja (žumance), kozje mlijeko sirovo, surutka, jogurt, kiselo mlijeko sviježe,
neutralno
Kravlje mlijeko ( sirovo ili prerađeno), jaja(bjelance), meki sirevi
stvara blagu kiselost
Tvrdi sirevi, cijela jaja,
stvara umjerenu kiselost
                                                Meso
Rakovi, riba, školjke,
stvara umjerenu kiselost
Piletina, ćuretina, svinjetina, govedina, jagnjetina,
stvara jaku kiselost
                                                Napici
Sviježe cijeđeni voćni sokovi
stvara jaku baznost
Sviježi sok od mrkve, biljni čajevi,
stvara umjerenu baznost
Voda
stvara blagu baznost
neutralno
Napitak od cikorije
stvara blagu kiselost
Vino, gazirana pića, pivo,
stvara umjerenu kiselost
Kafa, žestoka pića,
stvara jaku kiselost



Nema komentara:

Objavi komentar